Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















18 Αυγ 2009

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ-Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Το στέλεχος H1Ν1 του ιού της γρίπης

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανοσολόγος-παθολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Π.Α.

« Η τρομολαγνεία είναι πιο επικίνδυνη »
Εγώ, ως γιατρός, ερευνητής και δάσκαλος της Ιατρικής, δεν θα βαζιόμουν να συνταγογραφήσω εμβόλιο που δεν έχει επαρκή δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας.
Τα σενάρια της αυξημένης θνησιμότητας δεν έχουν επιστημονική βάση, προκαλούν σύγχυση κα φόβο στον κόσμο, και τότε « ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται »
Όπως θυμάστε, είχαμε τρομοκρατηθεί με την αναγγελία άλλων δύο επικείμενων πανδημιών, η μία του SARs και η άλλη της γρίπης των πτηνών. Και οι δύο ήρθαν και έφυγαν σαν κομήτες.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ: Καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

«Διογκώνουν το πρόβλημα »
Το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το τι παρουσιάζεται. Όπως επισημαίνει, « ακόμα και στην περίπτωση πανδημίας, οι θάνατοι εξαιτίας της γρίπης θα είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τα τροχαία δυστυχήματα»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΦΕΤΖΗΣ:Καθηγητής Παιδιατρικής

« Πανικός από δημοσιεύματα »
« Ξέχασέ τα όλα και κοίτα να περάσεις καλά στις διακοπές » Οι πολίτες δεν έχουν πανικοβληθεί από την ίδια νόσο, αλλά από την έντονη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα.

Στην Ελλάδα
-1002 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- 50% των κρουσμάτων εκδηλώθηκαν στην Αττική.
- 4 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κυριακή 9 Αυγούστου.

Πόσοι σκοτώθηκαν από το Μάιο 2009, που εμφανίστηκε ο H1N1, πόσοι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας , πόσοι θα μείνουν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή στην Ελλάδα και στην περιοχή μας τα Δωδεκάνησα; Ας ήταν οι ίδιοι αριθμοί με τον ιό της γρίπης, ας μην αρρωστήσει κανένας συνάνθρωπός μας.
Εάν τα Μ.Μ.Ε αναφέρονταν στο θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων πιο συστηματικά, ίσως να μην είχαμε τις δυσάρεστες συνέπειες, που δημιουργούν ένα σκηνικό μιας χώρας όπου ο βίος είναι αβίωτος.

Ο Ρόλος των ΜΜΕ είναι κρίσιμος για την ουσιαστική ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επίτευξη συναίνεσης των πολιτών.
Απαιτείται συστηματική και όχι περιστασιακή ενημέρωσηΚανελλαϊδης Γεώργιος:καθηγητής Ε.Μ.Π, παρουσιάζοντας τον 2οΣτρατηγικό Σχεδιασμό για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: