Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















27 Μαρ 2012

Mια ωραία γυναίκα: της Τζίνας Δαβιλά





Μια ωραία γυναίκα
27/03/2012
http://www.protagon.gr/

της Τζίνας Δαβιλά


Την Ελένη την αγαπάω. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Δηλαδή όποιος τη γνωρίσει, μάλλον αυτό νιώθει. Ίσως άλλος από λύπη, ίσως άλλος από συμπόνια, ίσως κάποιος από θαυμασμό. Θα μιλήσω για μένα. Για τα δικά μου συναισθήματα. Στην Ελένη υποκλίνομαι. Την αγαπάω, την εκτιμώ και τη θαυμάζω γιατί είναι μάγκας. Ανήκει στην πάστα ανθρώπων που χαρακτηρίζεται από γενναιότητα, έμφυτη γενναιοδωρία, μαγκιά ψυχής, σπουδαίο, διαυγές πνεύμα και αστείρευτη δύναμη. Είναι συνταξιούχος – ούτε μπήκα ποτέ στον κόπο να ρωτήσω ποιας υπηρεσίας- και πρόεδρος της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α Ρόδου. Α, και μητέρα τριών παιδιών. Δύο κοριτσιών και ενός αγοριού. Του Δημήτρη. Στο Δημήτρη οφείλεται η ίδρυση της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Για να υπάρχει ο Δημήτρης ες αεί και να μας θυμίζει, πώς λειτουργούν οι σπουδαίοι και οι ωραίοι άνθρωποι. Μέσα από τη μορφή της μάνας του. Έτσι είναι οι μαγκίτισσες της ζωής. Ο Δημήτρης είναι άτυχος και τυχερός μαζί. Άτυχος γιατί το μεθύσι ενός οδηγού το 2002 στέρησε από τον ίδιο και τον φίλο του τη ζωή στα 19 τους χρόνια. Σκαρφάλωσε ο μεθυσμένος τύπος με το όχημα στη Συγγρού που περπατούσαν τα παιδιά και τα πήρε σβάρνα. Είναι όμως και τυχερός. Γιατί έχει μάνα την Ελένη. Την Ελένη που στον οδυνηρότερο πόνο της ζωής, βρήκε δύναμη να δώσει το μήνυμα της αξίας της. Δημιούργησε την Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Δυστυχημάτων στην πραγματικότητα, αλλά … και δω σπουδαία και με το βλέμμα στραμμένο στο φως και στην προσφορά.

Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. διοργανώνει ημερίδες, εσπερίδες, παρουσιάσεις, Δέντρο της Αγάπης, Βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις για παιδιά για να δώσει ενημέρωση και χαρά. Τα όποια χρήματα μαζευτούν από τις εκδηλώσεις διατίθενται αποκλειστικά σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων ή δυστυχημάτων και στις οικογένειες τους για ανάρρωση, κάλυψη αναγκών, πληρωμή ενοικίων, ό,τι προκύψει κάθε φορά. Στην Ελένη όλοι στέκονται με σεβασμό και θαυμασμό. Χτυπούν προσοχή. Τελικά το «μάλιστα κύριε» έχει αξία όταν πηγάζει αβίαστα από το μέσα σου. Ακούν προσεκτικά ό,τι έχει να τους ανακοινώσει. Τη στηρίζουν και της συμπαρίστανται. Η εφημερίδα Δημοκρατική την ανέδειξε «Γυναίκα της χρονιάς 2011» της Ροδιακής Κοινωνίας. Την Ελένη μας δεν ενδιαφέρουν οι τίτλοι. Ενδιαφέρεται μόνο για την Οδική Ασφάλεια. Για την εφαρμογή του ΚΟΚ, για τον σεβασμό στον πεζό, για τον σεβασμό στον μοτοσικλετιστή, στον ποδηλάτη, στον ανάπηρο, στον ανήμπορο. Πασχίζει να περάσει μηνύματα που θα κάνουν πολιτισμένη την καθημερινότητα.

Θέλετε να σας πω τι κάνω από την πλευρά μου; Παρατηρώντας την βλέπω ένα παιδί που χαίρεται κάθε φορά που διοργανώνει κάτι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. Χαμογελά και αγχώνεται να συμμετάσχει ο κόσμος, όπως χθες στην εσπερίδα για την Οδική Ασφάλεια με προσκεκλημένους τον καθηγητή του Μετσόβιου κ Κανελλαϊδη, τον πρόεδρο των συγκοινωνιολόγων Ελλάδας, τον Διοικητή της Τροχαίας Ρόδου. Σπιρτάδα στο βλέμμα, εύστοχος λόγος, ανιδιοτέλεια στη συμπεριφορά, ανυστεροβουλία και παντελής έλλειψη επίδειξης. Και αξιοπρέπεια. Πηγαία αξιοπρέπεια. Τέτοια αξιοπρέπεια που στο κουρασμένο σώμα της ώρες-ώρες βλέπω ένα πανύψηλο γίγαντα. Έχω αδυναμία στα ψηλά κορμιά. Αυτά που φαντάζουν θεόρατα από το μεγαλείο της ψυχής τους. Ε, η Ελένη Καρύδη είναι μια τέτοια γυναίκα. Θεόρατη, σπουδαία, σπάνια. Μια μάνα για να δίνει μαθήματα ζωής σε όλους μας .

Την Ελένη (μας) την αγαπάω. Όπως και οι περισσότεροι που διαβιούμε στη Ρόδο. Όχι από οίκτο, συμπόνια και όποιο άλλο φιλανθρωπικό συναίσθημα. Την αγαπώ γιατί έχω αδυναμία στο μεγαλείο της ψυχής της. Στην μαγκιά της να φέρει τούμπα την κακοτυχία της και να την μετατρέψει σε Φως για τους άλλους. Υποκλίνομαι στο μεγαλείο της να πάψει ο συνάνθρωπος να πονά και να θρηνεί. Στην επιμονή της να διαδίδει την οδική ασφάλεια για τη σωτηρία έστω και μιας μόνο ζωής. Στην άρνηση της να κλειστεί μόνο στα κατάμαυρα ρούχα της – κουβαλά στα ενδύματα το πένθος- καταμαυρίζοντας και το μέσα της. Το μέσα της Ελένης μας είναι πολύχρωμο, φωτεινό, όπως ταιριάζει στους ωραίους ανθρώπους. Και σήμερα που όλα πια έχουν ισοπεδωθεί, κρατιέμαι από το κύμα, τη μουσική μου και τους ωραίους ανθρώπους μου. Και νιώθω ευγνώμων που τους έφερε η ζωή κοντά μου. Η Ελένη είναι η ίδια στάση ζωής. Και χρέος μου είναι, σε αυτό το διαδικτυακό σαλονάκι που συναντιόμαστε όλοι καθημερινά για να τα λέμε, να σας τη γνωρίσω.

Ίσως και να πάρετε θάρρος αναλογιζόμενοι ότι η ζωή είναι αλλού. Εκτός PSI εκτός εξυπναδικισμού, εκτός διαπλοκής, εκτός γκρίνιας. Όπου επιλέξει ο καθένας μας να την τοποθετήσει.

Ένα άρθρο των πρωταγωνιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: