Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















26 Σεπ 2012

22 Σεπτεμβρίου 2012: Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο….

22 Σεπτεμβρίου 2012: Ευρωπαϊκή Ημέρα  Χωρίς  Αυτοκίνητο…. καλούμαστε συμβολικά να αφήσουμε τα πολυαγαπημένα μας αυτοκίνητα και να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους της πόλης μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Κάθε χρόνο εκατοντάδες ευρωπαϊκές πόλεις συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.  Οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους. Επιχειρούν για  μια μόνιμη προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, μέσω της προώθησης αειφόρων τρόπων μετακίνησης και της συνετής χρήσης του αυτοκινήτου κατά τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό. Στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων βρίσκεται η δράση « Πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση»
To αυτοκίνητο στην πόλη προκάλεσε και προκαλεί  σημαντικές και απρόβλεπτες επιπτώσεις στη ζωή της πόλης, στη ζωή μας.   Σκοτώνει τη ζωντάνια των δρόμων. Καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό των οικισμών. Απομονώνει τους ανθρώπους. Αμαυρώνει την ομορφιά της πόλης. Αποτελεί απειλή για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Εξολοθρεύει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Ενοχλεί τους ανθρώπους με το θόρυβο που προκαλεί.  
Προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιδεινώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
 Οι εικόνες της καθημερινότητας και το κυκλοφοριακό κομφούζιο  στην πόλη μας, στους δρόμους που καθημερινά βιώνουμε, είναι θέματα που μας καλούν σε δράση. Χωρίς να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός από όλες τις πλευρές, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Ο Jan Gehl, ο διάσημος Δανός αρχιτέκτονας σε πρόσφατη συνέντευξή του σημείωσε: Μας κατέκτησαν τα αυτοκίνητα και με τα χρόνια μας δόθηκε η εντύπωση ότι η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Ξεχάσαμε την ποιότητα των πόλεων μας, χτίζαμε μονοσήμαντα. Έτσι, ο κόσμος άρχισε να φεύγει για τα προάστια. Με τα χρόνια ο κόσμος κατάλαβε το λάθος του: τα προάστια είναι βαρετά. Δεν προσφέρουν επαρκείς υπηρεσίες, δεν έχουν επιλογές. Το κέντρο μιας πόλης είναι το μέρος όπου συμβαίνουν όλα. Ένα κέντρο όμως με ζωή, όπου ο κόσμος κινείται, περπατάει ή κάνει ποδήλατο. Το αυτοκίνητο πρέπει να ελεγχθεί, να πάψει να είναι το μέσο για τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών, εκτός από τις αποστάσεις όπου αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.
Καταλήγει, λέγοντας. Ξέρετε, ενώ όλοι οι μεγάλοι δήμοι έχουν ένα τμήμα που ασχολείται με την κυκλοφορία, τους οδικούς άξονες και τις μεταφορές, κανένας δεν έχει μια διεύθυνση Πεζών και Δημόσιας Ζωής. Κανένας δήμος δεν γνωρίζει πως οι κάτοικοι « χρησιμοποιούν» την πόλη, σε ποιο πάρκο πηγαίνουν, ποια διαδρομή προτιμούν. Πρέπει να μάθουμε την ιστορία της πόλης από την πλευρά των ανθρώπων της, όχι των αυτοκινήτων. Αντί να εργαζόμαστε προς όφελος των αυτοκινήτων, λοιπόν, ας εργαστούμε προς όφελος των ανθρώπων.
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ Πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση: καθώς οι συνέπειες από την κυκλοφορία των μηχανοκίνητων οχημάτων γίνονται όλο και πιο αισθητές στην πόλη μας, χρειάζεται στρατηγική και όραμα για να αντιμετωπίσουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Να καταστρώσουμε σχέδια σε συνεργασία με τους φορείς, με τις επιχειρήσεις με την κοινωνία των πολιτών για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, οργανώνοντας για πρώτη φορά στις 20 Μαΐου 2012, την δράση RARKING DAY,  κατάφερε να μετατρέψει την μεγαλύτερη πλατεία της πόλης μας, την πλατεία  Δημαρχείου, σε ένα μεγάλο πάρκο. Το παρκινγκ  της πλατείας Δημαρχείου μετατράπηκε δηλαδή σε πάρκο ζωγραφιών, λουλουδιών, μουσικής, χαράς  και ζωής με την βοήθεια των εθελοντών και των χορηγών μας. Ας εφαρμόσουμε λοιπόν μέτρα που θα ενθαρρύνουν τη χρήση του ποδηλάτου, την πεζοπορία, των μέσων μαζικής μεταφοράς, να σταματήσουμε να απομονώνουμε τους ανθρώπους. Απαιτείται όμως, πολιτική βούληση. Μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας και η πόλη μας, το κέντρο της να αποκτήσει ζωή και χρώμα και όχι γυρίζοντας τα μάτια μας αριστερά δεξιά να βλέπουμε μόνο αυτοκίνητα, ένα απέραντο παρκινγκ, ας εργαστούμε προς όφελος των ανθρώπων.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, με μοναδικό στόχο το όφελος του ανθρώπου και  της  ζωής του,  θα συνεχίσει να διοργανώνει δράσεις για την οδική ασφάλεια με «     Πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση». Πρέπει να βρούμε τον σωστό τρόπο για την ικανοποίηση των καθημερινών μας αναγκών όσον αφορά τις μετακινήσεις. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση  μας Parking Day: Πως θα ήταν η πλατεία του Δημαρχείου, αν δεν ήταν ένα απέραντο παρκινγκ.
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=207786&catid=41&subcatid=42

Δεν υπάρχουν σχόλια: