Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















28 Φεβ 2013

«H Οδύσσεια του μεθυσμένου οδηγού»....στο δρόμο για τη Eurovision.

 Alcohol is Free!!!
Μας βρήκε η τρικυμία μέσα στην Εγνατία
Μποφόρια μας τραβάνε στα ανοιχτά
Σα λάθος να ‘ναι η ρότα, ποιος παίζει με τα φώτα;
Κι η πλώρη μας τραβάει για Γρεβενά
Σε μια θάλασσα ουίσκι
Ναυαγοί και ποιος μας βρίσκει
Και ζαλίζεται τρεκλίζει, όλη η γη
Με κεφάλι σουρωτήρι
Και τ’ αμάξι τρεχαντήρι
Ποιος του έβαλε πηδάλιο και πανί;
Alcohol, alcohol, alcohol is free (x3)
η συνέχεια: ΕΔΩ
Αντιγράφω από τη σελίδα του Μανώλη Ανδριωτάκη στο facebook:
« Χθες το βράδυ ο φίλος μου Kostas Farmakis γράφει στο twitter «Hate to piss on a parade (λέμε τώρα) αλλά το κομμάτι της Eurovision διαφημίζει την οδήγηση ενώ είσαι μεθυσμένος; Οτι είναι cool? Υπερβάλλω;» και μου στέλνει το λινκ. Αυτό είναι το τραγούδι για τη φετινή Eurovision.
Διαβάστε τους στίχους και ακούστε το τραγούδι. Είναι η αφήγηση ενός άνδρα που οδηγεί μεθυσμένος μέσα σε κλίμα ευφορίας.
Στη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από τροχαία στην Ευρώπη, με παραπάνω από 1000 νεκρούς το χρόνο ως και 2000 κάποιες «καλές» χρονιές, εμείς επιλέγουμε να στείλουμε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό αυτό το τραγούδι. Αναρωτιέμαι: κανείς δεν εντόπισε το πρόβλημα; Δεν συνειδητοποιούν το σφάλμα; Αντί να φτιάχνουμε τραγούδια που να ευαισθητοποιούν γι’ αυτό το τεράστιο κοινωνικό θέμα, κάνουμε πλάκα; Είναι δυνατόν;»ποτο η οδηγηση
Για όσους δεν παρακολουθούμε live τις σοβαρές πολιτιστικές εξελίξεις ας διευκρινίσουμε ότι χθες βράδυ (18/2) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο διαγωνισμός για το ποιο τραγούδι θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην περίφημη Eurovision. Η αρχική ιδέα να μην εκπροσωπηθούμε λόγω οικονομικής κρίσης απερρίφθη γρήγορα διότι στην κρίση αυτό που σε σώζει είναι ο πολιτισμός.
Και αφού είπαμε να το κάνουμε το κάναμε όπως πρέπει. Το glamour φόρεσε τα καλά του για να μας κάνει να νοσταλγήσουμε τις παλιές καλές ημέρες αλλά και να νιώσουμε την αχαριστία αυτού του λαμπερού κόσμου που σ αυτή τη σπάνια στιγμή (event που λένε) που αναμετέδιδε ζωντανά η κρατική τηλεόραση δεν βρέθηκε ένας να πει δυο λέξεις συμπαράστασης στον πρωτοπόρο του είδους τον Λάκη Γαβαλά κλεισμένο στις φυλακές για χρέη προς το δημόσιο. Την ίδια στιγμή συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι  το MAD-TV ο ιδιοκτήτης του  οποίου (Α. Κουρής) είναι  και αυτός διωκόμενος για χρέη προς το δημόσιο…
Αλλά ο πολιτισμός δεν στέκεται  σ αυτά.  Τα top ονόματα του χώρου έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, δεν αναφέρουμε ονόματα (μην ξεχάσουμε κανένα), αν και πολύ εύκολα μπορείτε να τα μαντέψετε η να τα βρείτε σε εκατοντάδες Μέσα ενημέρωσης.  Απ έξω απ την εκδήλωση διαμαρτύρονταν οι απαραίτητοι ανθέλληνες  οι «απλήρωτοι -απολυμένοι της αλυσίδας Metropolis» ιδιοκτησίας του ιδιοκτήτου του MAD επίσης.  Ένας άλλος κόσμος … απλή επιβεβαίωση ότι αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή μας είναι η σύγκρουση των πολιτισμών. «Απλήρωτος & Απολυμένος» …  très banal  θα λέγαμε παλιότερα καθόλου cool  ή καθόλα looser σήμερα. Τι να καταλάβει από πολιτισμό!
Ο πολιτισμός προχωράει. Με κριτική επιτροπή:  “Πρόεδρος η διεθνής τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος, ο αρχιμουσικός Ανδρέας Πυλαρινός, η διευθύντρια προγράμματος ελληνικής ραδιοφωνίας Μαρία Λαχανά, ο συνθέτης Δημήτρης Κοντόπουλος, και η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του MAD Ρεγγίνα Κουρή”, όπως διαβάζουμε, αλλά και με λαική συμμετοχή το 50% των ψήφων ανήκε σ αυτήν την παράπλευρη απώλεια του  πολιτισμού που ονομάζεται τηλεθεατές.  Και μέσα σε πλήρη λαική ικανοποίηση ανακοινώθηκαν  τα αποτελέσματα: οι νέοι με τα κιλτ που τους έλεγαν κοζα μόστρα μαζί με τον ρεμπέτη Αγάθωνα και το μπαγλαμά του θα μας εκπροσωπήσουν στη Εurovision.
Alcohol is Free, ό  τίτλος του τραγουδιού (και ο μονος αγγλόφωνος «στίχος»)   δεν τέθηκε πτροφανως τυχαία: όχι μόνο πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι δεν είμαστε μουσουλμανική χώρα αλλά και να διατυμπανίζουμε πως είμαστε και παραμένουμε προορισμός αλκοτουρισμού. Το τραγουδάκι  στοχεύει ακριβώς εκεί:  στον ευγενή τουρισμό με προοορισμό τα Μάλια (Κρήτη), το Καλαμάκι (Ρόδο), το Λαγανά (Ζάκυνθος) όλους τους τόπους για τους οποίους η Ελλάδα διαφημίζεται σαν η χώρα με τα πιο φτηνά ποτά, όλους τους πελάτες του περίφημου all inclusive οπου το free μεταφράζεται και απεριόριστο. Τον κόσμο που μέσα σ αυτό το βαθύ αίσθημα ελευθερίας καβαλάει μια «γουρούνα» και σκοτώνει ή σκοτώνεται.
Δεν ξέρουμε για τις προηγούμενες φορές πάντως αυτήν τη φορά υπάρχει πλήρης αρμονία αισθημάτων ηγεσίας και λαού στο επιλεγέν κομμάτι.
Το Alcohol is Free περιγράφει με χαριτωμενιές το ταξίδι του σύγχρονου Έλληνα οδηγού απ τη Θεσσαλονίκη στα Γρεβενά.  Είναι τόσο μα τόσο μεθυσμένος (πράγμα εντελώς ασύνηθες στους ελληνικούς δρόμους) που νομίζει πως πηγαίνει δια θαλάσσης… Μιλάμε για πολύ φάση… Και γαμώ τις φάσεις δηλαδή…Πολύ πλάκα!
Σ αυτό το σύγχρονο ελληνικο έπος όπου το κιλτ αντικατέστησε τη φουστανέλα ο  Αγάθωνας  είναι φυσικό να κατέχει την θέση του Οδυσσέα.OMHROS - Αντίγραφο
Ολοι είναι  χαρούμενοι και περιμένουν την νίκη στον τελικό που θα γίνει τον Μάιο στη  Σουηδία.  Μικρή λεπτομέρεια η Σουηδία είναι η χώρα με τον μικρότερο  αριθμό τροχαίων συγκρούσεων και θυμάτων απ αυτές στην Ευρώπη και η Ελλάδα η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό. Το να κυκλοφορείς στην Ελλάδα σημαίνει  πενταπλάσια πιθανότητα θανάτου από τροχαίο απ ότι στη Σουηδία.  Αλλά το ζήτημα είναι ο πολιτισμός,  στην Σουηδία δεν θα μπορούσε να γραφτεί ένα τέτοιο ποιοτικό τραγούδι: σε εκτεταμένο αριθμο αυτοκινητων οι Σουηδοί εχουν επιβάλει ήδη τα alcolockers που κλειδώνουν το αυτοκίνητο όταν ανιχνεύσουν αλκοόλ ατην ατμόσφαιρα. Χωρίς το βίωμα πώς να παράξεις πολιτισμό;
Come to Greece, Alcohol is Free, Live your Myth και όλα γίνονται.
Και αν συμβεί κανα στραβό…ατύχημα θάναι.
Γιώργος Κουβίδης

ΥΓ.  Ανοίχτε μπουκάλια και απολαύστε υπεύθυνα –  Enjoy – Aspro Pato!

Δεν υπάρχουν σχόλια: