Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















30 Μαΐ 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Ρόδος φοράει το κράνος της


Κατόπιν σχετικής επικοινωνίας η  Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πραγματοποίησαν συνάντηση  με τον Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου κ Φώτη Νικολόπουλο και τον Διοικητή Τροχαίας Ρόδου κ. Γεώργιο Στέργου, στα πλαίσια της  εκστρατείας για την χρήση του προστατευτικού κράνους «Η Ρόδος φοράει το Κράνος της» και η οποία εντάσσεται στα 10 Χρόνια δράσης 2004-2014 της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης , 28 Μαΐου 2014, στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου.

ΟΙ  κ. Νικολόπουλος Φώτης, Αστυνομικός Διευθυντής Δωδ/σου και ο  Διοικητής Τροχαίας Ρόδου κ. Γεώργιο Στέργου,  επαναβεβαίωσαν τη διαχρονική στήριξη τους στην ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ.

Τέθηκαν οι στόχοι, της εκστρατείας προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι χρήστες των δικύκλων για την σπουδαιότητα της χρήσης του προστατευτικού κράνους. Π

Οι στόχοι της εκστρατείας « Η Ρόδος φοράει το Κράνος της»

·         Θα δοθεί συνέντευξη τύπου όλων των συνεργαζόμενων φορέων, στις 10 Ιουνίου 2014, όπου θα προβληθεί το ΣΠΟΤ, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Μιχάλη Κουντούρη, αντλώντας στοιχεία της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ρόδου,  με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εντάσσεται στο έτος πολιτισμού 2014 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  Το Έτος Πολιτισμού μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα δράσεων για την οδική συμπεριφορά, Στόχος είναι, πέραν της ευαισθητοποίησης και της πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων, να αναδειχθεί το θέμα της οδικής ασφαλείας ως μια σημαντική συνιστώσα του πολιτισμού μας.

·         Θα δοθεί το  ΣΠΟΤ σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της Ρόδου.

·         Θα δημιουργηθούν ομάδες ενημερώσεις των πολιτών  με την παρουσία της Τροχαίας Ρόδου  σε διάφορα σημεία της Ρόδου,  προκειμένου να καλύψουμε το ένα μήνα ενημέρωσης των χρηστών των δικύκλων και θα επιδιώξουμε να έχουμε  συζήτηση μαζί τους.

·         Θα σταλεί έγγραφο στους φορείς,  σχετικά με την εκστρατεία προκειμένου να ενημερωθούν, ποιος ο σκοπός μας και ο στόχος μας και παράλληλα να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να ακολουθούν την εργατική νομοθεσία όταν χρησιμοποιούν δικυκλιστές στις επιχειρήσεις πχ delivery, ACS κλπ και όχι μόνο.

·          Θα ζητηθεί από όλους τους δημοσιογράφους στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο,  να υιοθετήσουν το μότο « Η Ρόδος φοράει το Κράνος της- Το Κράνος Σώζει ΖΩΕΣ»

·         Απονομή ειδικού βραβείου στον δημοσιογραφικό κόσμο της Ρόδου για την υποστήριξη τους στην εκστρατεία της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  για την σπουδαιότητα της χρήσης του προστατευτικού κράνους.

·         Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν σχετικές ενημερωτικές ομιλίες στους καθηγητές, στους φοιτητές και στους μαθητές.

·         Μετά την παρέλευση του ενός μηνός  από την αρχή της εκστρατείας στις 10 Ιουνίου 2014, θα εφαρμοσθεί  ο Κ.Ο.Κ και θα επιβάλλονται πρόστιμα όπως προβλέπει το άρθρο  12 παράγραφος 5 & 6 (επιβαλλόμενο πρόστιμο 350€, αφαίρεση αδείας 10 ημερών και βαθμοί ποινής 5). Όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν το κράνος τους  όταν οδηγούν ακόμη και όταν είναι στο κέντρο της πόλης.

·         Εφαρμογή του Κ.Ο.Κ σε όλους ακόμη και στους επώνυμους όπως συνήθως λέγετε

·         Εφαρμογή του Κ.Ο.Κ ακόμη και εν κινήσει, όπου ο τροχονόμος θα σταματά τον οδηγό του δικύκλου.

·         Εφαρμογή του Κ.Ο.Κ,  χωρίς καμιά ανοχή.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, στοχεύει μέσα από την εκστρατεία να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλες τους χρήστες των δικύκλων για την σπουδαιότητα του προστατευτικού κράνους.

 

Φίλοι μοτοσικλετιστές πάντοτε να φοράτε το  προστατευτικό κράνος σας.

Οι βλάβες που υφίστανται οι μοτοσικλετιστές σε περίπτωση σύγκρουσης, εκτροπής ή ανατροπής είναι κατά κύριο λόγο οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που οδηγούν σε θάνατο, είτε σε μόνιμη αναπηρία με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Το προστατευτικό κράνος μειώνει κατά 70%  τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατά 40% τους θανάτους.

Το κράνος παρέχει τη μέγιστη δυνατή  προστασία στους δικυκλιστές,  οι οποίο είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. Οι μοτοσικλετιστές είναι τόσο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι όσο και οι πεζοί, διατρέχουν όμως μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της ταχύτητας με την οποία κινούνται.

Κράνος πρέπει να φορούν και οι συνεπιβάτες.

Τα κράνη είναι ασφαλή για χρήση όταν είναι εγκεκριμένα με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, σε καλή κατάσταση, με το λουράκι δεμένο και το προστατευτικό κάλυμμα (ζελατίνα) καθαρό.

 

Κάθε χρόνο, δεκάδες μοτοσικλετιστές  χάνουν τη ζωή τους σε δυστυχήματα όπου το ΚΡΑΝΟΣ θα τους έσωζε.

 

ΣΚΕΨΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΗ : Μην αφήνεις  το πιο σημαντικό μέρος του σώματός σου απροστάτευτο και εκτεθειμένο. 

Η Ανθρώπινη ΖΩΗ είναι ανεκτίμητη….

Όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην αλλαγή παιδείας οδικής ασφάλειας….


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: