Empros FESTIVAL POSTER 2014 new «Το Α και το Ω της εξέλιξης του πολιτισμού είναι η δημιουργία πλάγιων διαδρομών»
Lev Vygotsky
Την Παρασκευή 20 Ιουνίου, το Σάββατο 21 Ιουνίου και την Κυριακή 22 Ιουνίου διοργανώνεται στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ τριήμερο Φεστιβάλ για τη Γνωριμία με την “άγνωστη χώρα” της αναπηρίας.
Η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: “Μηδενική Ανοχή” και η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία διεξάγουν φεστιβάλ εξοικείωσης για τη ζώσα κατάσταση της αναπηρίας και προσκαλούν σε μαζική συμμετοχή.
Η συμμετοχή στην οργάνωση του Αντιφασιστικού φεστιβάλ παραστατικών τεχνών μάς εμπλούτισε με σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις για την αποκόμιση κρίσιμων συμπερασμάτων. Το τριήμερο κρίθηκε αναγκαίο καθώς η αναπηρία αποτελεί για τους/τις περισσότερους/ρες “άγνωστη χώρα”, ακόμα και για αυτούς/ες που μια ζωή βρίσκονται στο προσκήνιο των κοινωνικών αγώνων. Μέσα από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, επιδιώκουμε τη συνεκπαίδευση, τη συνυπευθυνότητα, την ανάδειξη των στερεοτύπων που ανακυκλώνονται από την κοινωνία και τα ΜΜΕ, καθώς και του ρατσιστικού τρόπου αντιμετώπισης της αναπηρίας από την πολιτεία. Η ανισότιμη συμμετοχή και η παρεμπόδιση πρόσβασης στο περιεχόμενο της τέχνης αποτελούν δείκτη «πολιτισμού».
Η κυρίαρχη στάση, που επιβάλλεται από τα ΜΜΕ, η στερεοτυπική αποτύπωση σε θέατρο, κινηματογράφο και λογοτεχνία, αφαιρεί από τους ανθρώπους με αναπηρία το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και αποκρύπτει τη λυτρωτική αλήθεια.
Σε μια περίοδο που το ναζιστικό μόρφωμα επιβάλλει τη μισαλλοδοξία του επιχειρούμε τη διασύνδεση της τέχνης με την ανθρώπινη “ατέλεια” και την αναπηρία με την «κανονικότητα» και θυμίζουμε ότι τα αντίθετά τους έχουν εγγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία ως τα αρχέτυπα του φασισμού.
Μέσα από τις δράσεις του τριημέρου αυτού, που θα περιλαμβάνουν θέατρο, χορόδραμα, προβολές ντοκιμαντέρ, workshops, Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη αλλά και συζητήσεις, διεκδικούμε την απομυθοποίηση του φαινομένου της “αναπηρικής δυστυχίας” και την παρακίνηση των συμπολιτών/συμπολιτισσών μας να συμμετέχουν σε αυτή την ανθρώπινη εμπειρία, μια εμπειρία που θα τους αποκαλύψει αυτό που υπάρχει πίσω από τη στερεοτυπική εικόνα.
Η ανυπαρξία και οι συμβιβασμοί του λεγόμενου αναπηρικού κινήματος μάς υποχρεώνουν να απευθυνθούμε ξεχωριστά στους ακηδεμόνευτους ανθρώπους με αναπηρία αξιώνοντας την πλήρη συστράτευσή τους στο δύσκολο δρόμο διεκδίκησης της χειραφέτησης που επιλέγουμε να διανύσουμε.
Ας μην ξεχνάμε η χειραφέτηση είναι καταρχάς στάση προσωπική και κατόπιν πράξη κοινωνική.
«Η ανθρώπινη ποικιλομορφία είναι η μόνη αλήθεια που μας ενώνει».
Όλες οι ταινίες έχουν υποτιτλισμό για Κωφούς/ες.
Οι συζητήσεις θα γίνουν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Το ντοκιμαντέρ «MasterPiece – Μέρος Ι» θα προβληθεί με “open” ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα ακουστικής περιγραφής σε όποιο ντοκιμαντέρ ζητηθεί.
Το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ είναι φιλικό στα άτομα με αναπηρία.
Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία
Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: “Μηδενική Ανοχή
Αναλυτικό Πρόγραμμα του τριήμερου Φεστιβάλ: ΕΔΩ!