Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















8 Δεκ 2014

Η ταχύτητα σκοτώνει… Δημιουργικά Κύματα απο την Ένωση Γραφιστών.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα ευχαριστεί την Ενωση Γραφιστών Ελλάδας για την βοήθεια της στην ανάδειξη του θέματος της επικινδυνότητας της ταχύτητας με τις δημιουργίες που μας προσέφεραν γραφίστες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της απο την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους ίδιους τους δημιουργούς, τον Παντελή Χατζηιορδάνογλου που συντόνισε την προσπάθεια και τον Δημήτρη Αρβανίτη που είχε (και αυτή) την ιδέα.
SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ – «Η ταχύτητα σκοτώνει» 
                                                                                                Χατζηιορδάνογλου Παντελής 
Το αποτέλεσμα της δουλειάς ενός σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας εμφανίζεται μέσα από εργασίες σχεδιασμού για συσκευασίες, εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες, λογότυπα και σήματα, προωθητικό υλικό κ.α. Σχεδόν πάντα περνάει απαρατήρητο, παρ’ ότι συχνά έχει τη δύναμη να μας καθοδηγεί στις επιλογές μας. Τη δύναμη αυτή, όλο και περισσότεροι σχεδιαστές, την «εκμεταλλεύονται» για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά θέματα που μας αφορούν ολους άμεσα ή έμμεσα.
Τα τελευταία χρόνια η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας, μέσα απ’ τη πλατφόρμα «Δημιουργικά Κύματα» (www.dimiourgikakimata.gr) αναπτύσσει ικανοποιητική δράση σχεδιάζοντας πάνω σε κοινωνικά θέματα και προβλήματα. Αυτή τη φορά πήραμε μήνυμα από τον σύλλογο «SOS Τροχαία Εγκλήματα»,  ύστερα από πρόσκληση του Δημήτρη Αρβανίτη και οι σχεδιαστές: Γιώργος Γιάκος, Γιάννης Εργελέτζης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Κώστας Καρνίκης, Αχιλλέας Κατσαρός, Γιάννης Μαρκάκης, Νίκος Προβιδάκης, Γιάννης Ρουμπάνης, Tommaso Taraschi, Τίνα Τούλη, Νίκος Τσούτης, Γιάννης Φετάνης και Παντελής Χατζηιορδάνογλου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σχεδιάζοντας αφίσες με θέμα «Η ταχύτητα σκοτώνει», στα πλαίσια των εκδηλώσεων της «Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων», συμβάλλοντας έτσι, έστω και στο ελάχιστο, στον αγώνα που κάνουν οι άνθρωποι αυτοί, για την επίτευξη ενός σπουδαίου σκοπού, που μας αφορά όλους και όχι μόνο τα θύματα και τους οικείους τους.                                                                                                         
Αχιλλέας Κατσαρός
Αχιλλέας Κατσαρός
Γιάννης Ρουμπάνης
Γιάννης Ρουμπάνης
Tommaso Taraschi
Tommaso Taraschi
Νίκος Τσούτης
Νίκος Τσούτης
Γιώργος Γιάκος & Δημήτρης Κανελλόπουλος
Γιώργος Γιάκος & Δημήτρης Κανελλόπουλος
Τίνα Τούλη
Τίνα Τούλη
Γιάννης Φετάνης
Γιάννης Φετάνης
Γιάννης Εργελέτζης
Γιάννης Εργελέτζης
Γιάννης Μαρκάκης
Γιάννης Μαρκάκης
Παντελής Χατζηιορδάνογλου
Παντελής Χατζηιορδάνογλου
Κώστας Καρνίκης
Κώστας Καρνίκης
Νίκος Προβιδάκης
Νίκος Προβιδάκης
SOCIAL DESIGN
∆ημήτρης Θ. Αρβανίτης
Το ντιζάιν, μια εφαρμοσμένη τέχνη του 20ού αιώνα, αποτελεί εξ ορισμού μέρος της αστικής κοινωνικής δράσης και οι σχεδιαστές όλων των ιστορικών κινημάτων, φαίνεται να παρακολουθούν τη ροή των ιδεών.
Σχεδιαστές βρίσκονται πλάι στην πρωτοπορία εκφράσεων που στοχεύουν στο να ξεφύγουν από το κυρίαρχο ρεύμα. Εύκολα κανείς θα αναγνωρίσει στα κινήματα την έλλειψη συμβάσεων αφενός και τη δυναμική της  σύγχρονης έκφρασης αφετέρου, που πηγάζει από τις αρχές, τις τεχνικές και την αποτελεσματικότητα του ντιζάιν. Σε χώρες με αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης εμφανίζεται μια νέα δράση σχεδιαστών με τίτλο social design. Αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο, αλλά και το όχημα επικοινωνίας για θέματα που  αφορούν στη δημόσια υγεία, στην προβολή του πολιτισμού, στις κινητοποιήσεις πολιτών, του εθελοντισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και άλλα. Το social design είναι μια ενέργεια οπλική, ένα εργαλείο που βοηθάει να βιδωθεί μια βίδα που λασκάρισε. ∆εν είναι απλά μια διέξοδος ή μια ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης, και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ιχνογραφία.
Οι νέοι Έλληνες σχεδιαστές ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμα που αφορά εθελοντική συμμετοχή σε  κοινωνικά θέματα, όπως έγινε με την πρόσκληση του συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, για την κατάθεση ιδεών πάνω στο θέμα «Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ».
∆υνατές εικόνες, ξεκάθαρο μήνυμα από ταλαντούχα νέα παιδιά που αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο  ότι οι σχεδιαστές δεν γνωρίζουν απλά και μόνο να προωθούν προϊόντα, αλλά μπορούν να εικονοποιούν και να επικοινωνούν ιδέες και δράσεις για την κοινωνία.
Το social design θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα κουλτούρας και διδασκαλίας στην εκπαίδευση, αν η πολιτεία είχε ως στόχο την καλλιέργεια της παιδείας και όχι την παραγωγή «εκπαιδευτικού προϊόντος».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: