??????????
Περπατώντας στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο μπροστά στα Δικαστήρια ξαφνικά αντικρίζεις να κινείται στο δρόμο  το παραπάνω όχημα. Αυτόματα η εντύπωση που σου δημιουργεί, χωρίς παράθυρα – τζάμια, παρά μόνο μπροστά, είναι πως πρόκειται για κλούβα μεταφοράς κρατουμένων πράγμα όχι ασυνήθιστο στο συγκεκριμένο μέρος. Βέβαια η διαφήμιση πάνω στην επιφάνεια της κλούβας δεν πολυταιριάζεi, ωστόσο σκέφτεσαι πως μάλλον  έχασες κάποιες συνέχειες στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων και απελευθερώσεων και σε κάποια υποπαράγραφο άσχετης τροπολογίας που θα επικυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ως κατεπείγουσα, μπορεί να υπήρχε κι αυτό. Σάμπως τάχουμε πάρει όλα χαμπάρι, εδώ ούτε ο Χρυσοχοίδης (αρμόδιος υπουργός και Μεταφορών δεν πρόλαβε να τα διαβάσει , εμείς θα προκάναμε;)
Αλλά το όχημα προχωράει, φτάνει στη στάση, η πόρτα ανοίγει και βγαίνουν άνθρωποι. Ζωντανοί και χωρίς χειροπέδες. Κάποιοι πετάνε μικρά χαρτάκια, εισιτήρια…χρειάζεται να πληρώσεις κιόλας εισιτήριο για να μπείς σ αυτό το όχημα που δεν είναι τελικά κλούβα αλλά λεωφορείο Δημόσιας χρήσης για την μεταφορά ανθρώπων, του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης στο οποίο έχει φορεθεί ολόσωμη διαφήμιση,,,
Πριν λίγους μήνες για την ίδια εικόνα λεωφορείου που μάλιστα περιέφερε στίχους του Καβάφη ατην Αθήνα ο γνωστός γραφίστας (και συστηματικός χρήστης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς)   Δημήτρης Αρβανίτης έγραφε: «Στη φωτογραφία εύκολα κανείς μπορεί να διακρίνει την πλήρη επικάλυψη των παραθύρων του οχήματος , ακυρώνοντας έτσι το αναφαίρετο δικαίωμα των επιβατών στην ορατότητα. Αναρωτιέμαι από που αντλεί το Υπουργείο Μεταφορών το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τον επιβάτη των δημόσιων συγκοινωνιών ώς εμπόρευμα σε μεταφορά ή «ως ζώον επί σφαγή». Τέλος αντιλαμβάνεται κανείς την «βία» ενός τροχαίου που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο όχημα που με τον τρόπο που χρησιμοποιεί τις εικόνες, αποσπά την προσοχή των οδηγών;»
Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην επικινδυνότητα και το παράνομο της διαφήμισης ιδιαίτερα στην πίσω πλευρά των λεωφορείων που στοχεύει στην απόσπαση της προσοχής των οδηγών των άλλων οχημάτων. Κανείς δεν συγκινείται.
Αλλά οι συνθήκες μεταφοράς των επιβατών αυτών των οχημάτων δεν ξέρουμε αν θα συγκινήσουν κανένα «αρμόδιο» αφου φαίνεται ότι δεν συγκινούν ούτε τους ίδιους τους επιβάτες.
Πριν από λίγες μέρες (13 Φλεβάρη) πρόστιμο ύψους 30 χιλιάδων ευρώ για «κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου» επιβλήθηκε σε 43χρονο Λαρισαίο, οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου επειδή μετέφερε ένα ζωντανό πρόβατο μαζί με πεθαμένα (ΕΔΩ). Μια και η νομοθεσία, και η ευαισθησία υπάρχει για τα ζώα, ας θυμηθούμε ότι και ο άνθρωπος ανήκει στα ζώα και ας κάνουμε επίκληση της σχετικής νομοθεσίας που υπάρχει. Ίσως έτσι ευκολότερα ασχοληθεί κανείς.
 
 
Γιώργος Κουβίδης