Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















20 Μαΐ 2015

ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου απο τους μαθητές του 4ου Γ.Λ. Ρόδου

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, αφιερωμένη  στα παιδιά οι μαθητές της Ά τάξης του 4ου ΓΕΛ Ρόδου, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Σάββα Διακοσταματίου, προσομοίωσαν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την οδική ασφάλεια γύρω από το σχολείο τους.
Οι μαθητές ευχαριστούν την πρόεδρο της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου , κ. Ελένη Καρύδη για την πρόσκληση και την οργάνωση.
Όπως  αναφέρουν τους προσέφερε    μια μοναδική εμπειρία !!! Άπειρα συγχαρητήρια στα παιδιά για την προετοιμασία και τη παρουσία !!!


Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, 4/5/2015

Εισήγηση Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών

Θέμα : Λήψη μέτρων για την οδική ασφάλεια των μαθητών του 4ου ΓΕΛ Ρόδου

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε , αξιότιμοι κ. αντιδήμαρχοι , αξιότιμοι δημοτικοί σύμβουλοι   ,
τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Δήμο μας, στην περιοχή Ροδοπούλα στην Ανάληψη εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου. Έχουμε την τιμή και την χαρά να διαθέτουμε στην πόλη μας ένα καινούριο σχολικό συγκρότημα με σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις, το οποίο αποτελεί στολίδι για τη Ρόδο αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα στο σχολείο φοιτούν 300 μαθητές, οι οποίοι αναμένεται να  αυξηθούν την επόμενη σχολική χρονιά. Οι μαθητές κατοικούν κυρίως στην Ανάληψη, στο Ροδίνι και στα χωριά Καλυθιές και Ψίνθος (φωτογραφία πολεοδομικού σχεδίου).
 Καθημερινά  οι μαθητές φτάνουν στο σχολείο γύρω στις 8:00 - 8:15 το πρωί και αποχωρούν γύρω στις 2:00 το μεσημέρι πεζοί , με ιδιωτικά αυτοκίνητα και  με σχολικά  λεωφορεία. Παρά τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του σχολείου και την τόσο  βολική για τους δημότες μας  τοποθεσία του , αντιληφθήκαμε ύστερα από εισήγηση του τοπικού συμβουλίου, της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου,  ότι στερείται πλήρως  μέτρων για την οδική ασφάλεια των μαθητών, των καθηγητών και των επισκεπτών του .
Συγκεκριμένα, ύστερα από επιτόπια έρευνα και παρατήρηση καθώς και μελέτη των πολεοδομικών σχεδίων της περιοχής διαπιστώθηκε ότι  δεν υπάρχει προειδοποιητική σήμανση για ύπαρξη σχολείου, στους κεντρικούς δρόμους που είναι κάθετοι στο δρόμο του σχολείου ,δηλαδή στις οδούς Ηλία Βενέζη και Αλεξ. Παπαδιαμάντη . Ταυτόχρονα οι δρόμοι αυτοί στερούνται πεζοδρομίων με αποτέλεσμα οι μαθητές να περπατούν στην άκρη του δρόμου, πάνω στην άσφαλτο, παρά το ότι είναι δρόμοι μεγάλης κυκλοφορίας, όλες της ώρες  της ημέρας. Το πεζοδρόμιο που έχει φτιαχτεί έξω από το σχολείο δεν καλύπτει ολόκληρο το δρόμο και ταυτόχρονα είναι πολύ χαμηλό με αποτέλεσμα να μην στερεί στους οδηγούς τη δυνατότητα να παρκάρουν πάνω σε αυτό. Επίσης, σε ένα τόσο χαμηλό πεζοδρόμιο είναι πολύ εύκολο ένα αυτοκίνητο με μέτρια ταχύτητα, αν χάσει τον έλεγχο, να το ανέβει και να συμπαρασύρει όποιον στέκεται εκεί.
Τόσο στο δρόμο του σχολείου όσο και στους κάθετους δρόμους δεν υπάρχει καμία διάβαση, ούτε φανάρια για να διασχίζονται από τους μαθητές με ασφάλεια .
Επί της οδού Ηλία Βενέζη συνηθίζεται η στάθμευση μεγάλων τουριστικών λεωφόρων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η ορατότητα των πεζών μαθητών αλλά και των οδηγών κατά την έξοδο και την είσοδο τους στο δρόμο του σχολείου .
Είναι επομένως αναγκαίο να παρέμβουμε άμεσα. Για τον λόγο αυτό προτείνω τα εξής :
- Να γίνουν άνετα, μεγάλα πεζοδρόμια και στις δυο πλευρές του δρόμου έξω από το σχολείο και στου κάθετους δρόμους , Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και Ηλία Βενέζη
- Να τοποθετηθεί σιδερένια μπάρα και κάγκελα έξω από την πόρτα του σχολείου στην άκρη του πεζοδρομίου
- Να μπουν φανάρια στους δρόμους Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και Ηλία Βενέζη τα οποία θα λειτουργούν ύστερα από το πάτημα κουμπιού από τους πεζούς
- Να μονοδρομηθεί ο δρόμος έξω από το σχολείο
- Να μπουν πινακίδες προειδοποιητικές για την μετακίνηση μαθητών επί των οδών Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και Ηλία Βενέζη
- Να απαγορευθεί η στάθμευση μεγάλων οχημάτων σε απόσταση 50μ. δεξιά και αριστερά από τη διασταύρωση του δρόμου του σχολείου και της οδού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίζουμε ανά πάσα στιγμή την ασφάλεια των πολιτών μας και ακόμη περισσότερο των νέων μας.
Είναι δικαίωμα των μαθητών του  4ου Λυκείου Ρόδου και των γονέων τους να μετακινούνται με απόλυτη ασφάλεια προς και από το σχολείο τους.
Όραμα μας είναι μια πόλη όπου καμία άλλη ψυχή δεν θα χαθεί στην άσφαλτο και είναι στην ευχέρεια μας να μεριμνήσουμε για αυτό .


Υπό το πρίσμα αυτών των διαπιστώσεων, καλώ σύσσωμο το Δημοτικό μας Συμβούλιο να αποφασίσει θετικά για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων.

http://www.drasisnews.gr/thema-tin-odiki-asfalia-prosomiosi-sinedriasis-dimotikou-simvouliou-apo-tous-mathites-tou-4ou-epal/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: