Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















17 Σεπ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Τα κουδούνια των σχολείων σήμερα χτύπησαν, αναγγέλλοντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και χιλιάδες μαθητές επέστρεψαν στα θρανία τους ..


Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επέστεψε στο σχολείο και ο « Φύλακας Άγγελος της  ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ», όπου  συναντήθηκε  στις αυλές των σχολείων, με τους μικρούς φίλους του, με τους  γονείς, με  τους δασκάλους, τους ευχήθηκε  ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ με ασφαλείς μετακινήσεις.

Ο « Φύλακας Άγγελος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ»,   τους πλησίασε όλους και τον καθένα χωριστά για να τους δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές  πως να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δρόμο.  Όλοι μαζί κάθισαν γύρω του… με χαρά, θέλοντας να ακούσουν τις συμβουλές του…. ζητώντας τους ότι θα προσέχουν και θα τα μεταφέρουν  στους φίλους τους και γνωστούς  που δεν ήταν μαζί τους.

O «Φύλακας Άγγελος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ», παρακάλεσε να τα μεταφέρουν  και στους  γονείς τους και  την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να είναι και οι γονείς γιατί οι μικροί φίλοι του όπως είπε,  αντιγράφουν την οδηγική συμπεριφορά των γονιών ως αυριανοί οδηγοί . Κάθισαν όλοι μαζί στο και ο Φύλακας Άγγελος ξεκίνησε:  

•Μάθετε τα βασικά σήματα του Κ.Ο.Κ, για να κυκλοφορείτε  με ασφάλεια

  Έχετε πάντα ανοιχτά τα μάτια σας και τα αυτιά σας , να έχετε πάντα στο μυαλό σας τους 4 χρυσούς κανόνες : Σταματώ..  Ακούω… Κοιτώ.. Διασχίζω… σε ένα σταυροδρόμι κοιτάτε πάντα αριστερά ..δεξιά και πάλι αριστερά…  

• Το πιο σημαντικό όταν βρίσκεστε στο δρόμο: να είστε συγκεντρωμένοι για να ελέγχετε τη κάθε σας κίνηση.

• Μην διασχίζετε  ποτέ τρέχοντας το δρόμο, είτε υπάρχουν διαβάσεις είτε όχι

• Να βαδίζετε πάντα στο πεζοδρόμιο όχι στην άκρη του πεζοδρομίου από την πλευρά της κυκλοφορίας των οχημάτων

• Αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, να βαδίζετε στην άκρη του δρόμου και αντίθετα προς τα αυτοκίνητα, για να μπορείτε να βλέπετε  και να ελέγχετε  τυχόν απροσεξία του οδηγού ώστε να μπορείτε  να αντιδράσετε

• Μην περνάτε ποτέ το κόκκινο για πεζούς ( Σταμάτη), ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο δρόμο

• Αν βρεθείτε στη μέση του δρόμου και αντιληφθείς αυτοκίνητο, μείνε ακίνητος, για να σε δει ο οδηγός

• Μην διασχίζετε  διαγώνια τη διασταύρωση

• Μη βγάζετε  ποτέ το κεφάλι σας  ή τα χέρια σας  από το αυτοκίνητο

•Να μην σας χρησιμοποιούν οι γονείς σας και οι συγγενείς σας ως αερόσακους στα δίκυκλα  

• Να χρησιμοποιείτε  πάντα την πόρτα του αυτοκινήτου, όταν θέλετε  να αποβιβαστείτε, πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου

• Αν παίζετε  στη παιδική χαρά και σας φύγει η μπάλα, ή σας  φωνάξει κάποιος φίλος μη τρέξετε  στο δρόμο χωρίς να ελέγξετε. Μην παίζετε  μπάλα στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο

• Να αποφεύγετε  την οδήγηση του ποδηλάτου σου σε πολυσύχναστους δρόμους, γιατί κινδυνεύετε  από απρόσεκτους οδηγούς

• Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο των γονιών ή των συγγενών σου, να κάθεστε  στο πίσω κάθισμα χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας και αν χρειαστεί να δίνετε  τις οδηγίες σας στον οδηγό-γονιό

   Μην τρέχετε στους δρόμους κι ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή  όταν βλέπετε ότι περνούν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες

• Ξεκινήστε πάντα νωρίτερα από το σπίτι για να μην έχετε το άγχος της κίνησης στους δρόμους

Γυρίζοντας προς τους γονείς  είπε: Μην ξεχνάτε  ότι  εσείς οι γονείς  είστε  το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποτελέσετε  το σωστό πρότυπο συμπεριφοράς στο δρόμο ως πεζοί και ως οδηγοί.. σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ.

 • Ξεκινήστε πάντα νωρίτερα από το σπίτι για να μην έχετε το άγχος της κίνησης στους δρόμους

• Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο και πως πρέπει να συμπεριφέρεται ως αυριανός συνειδητοποιημένος οδηγός

• Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας, ακολουθεί τους κανόνες του Κ.Ο.Κ

•Μετά από κάποιο διάστημα μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά σας,  τα οφέλη της ασφαλούς μετακίνησης τους,  από το σπίτι στο σχολείο και εν γένει της οδικής συμπεριφοράς όλων των οδηγών και πεζών στους δρόμους .

 Λίγο πριν ανοίξει τα φτερά του ο «Φύλακας Άγγελος  της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ», με ένα μεγάλο  χαμόγελο που αντανακλούσε η χαρά και στα μάτια του,  φώναξε δυνατά στους μικρούς του φίλους και γονείς… να θυμάστε όλα όσα είπαμε.

Οι μικροί φίλοι του  και οι γονείς    απάντησαν:  κρίμα που φεύγεις. Είμαστε σίγουροι όμως ότι χρειαζόμαστε  τη βοήθειά σου για να μας προστατεύεις και να μας συμβουλεύεις…

Ο Φύλακας Άγγελος της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ απάντησε: θα βρίσκομαι πάντα κοντά σας… σας αγαπώ…. σας νοιάζομαι… θα σας προστατεύω..  αρκεί να μη ξεχάσετε ποτέ αυτά που είπαμε για να κυκλοφορείτε με ασφάλεια…. και ευχήθηκε για άλλη μια φορά  ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Τελειώνοντας αφού τους μοίρασε την Διακήρυξη των Παιδιών για την Οδική Ασφάλεια είπε: Για να φτάσουμε το στόχο μας  για όλο πιο ασφαλή μετακίνηση όλων των παιδιών του κόσμου,  χρειάζεται να εργαστούμε και να συνεργαστούμε όλοι μαζί   και οι τοπικοί φορείς που έχουν την αρμοδιότητα, που σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα παιδιά είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου καθόσον τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών.

ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ : www.efthita.gr

e-mail:   efthita_rh@yahoo.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: