Στις πρώτες θέσεις τροχαίων δυστυχημάτων βρίσκονται τα νησιάΚάλεσμα στο κοινό της Ρόδου να συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνει μαζί με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου την Κυριακή και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, απευθύνουν τα μέλη της ΕΥΘΥΤΑ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στον ιερό ναό του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου και περιλαμβάνει, επιμνημόσυνη δέηση-κατανυκτική συναυλία με τον τίτλο «Φως εξ ουρανού» σε έργα των Σωτήρη Δεσπότη και Σάββα Καρατζιά και με τη συμμετοχή της μικτής χορωδίας του δήμου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή.
Για η διοργάνωσή της και για την παγκόσμια μέρα μνήμης τροχαίων ατυχημάτων η κα Μάνθα Ζιώγου γραμματέας της ΕΥΘΥΤΑ δήλωσε τα εξής: «Η παγκόσμια μέρα μνήμης είναι αφιερωμένη στη μνήμη των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο και όσων έμειναν ανάπηροι από τροχαίες συγκρούσεις.
Είναι αφιερωμένη στις οικογένειες των θυμάτων που έχουν βιώσει αυτή την τραγική απώλεια. Είναι αφιερωμένη στους εργαζόμενους στη διάσωση όπως τα πληρώματα των ασθενοφόρων, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΤΕΠ ΜΕΘ και όλων των τμημάτων κάθε κλινικής οποιοδήποτε νοσοκομείου.
Είναι αφιερωμένη στο σώμα της πυροσβεστικής και την τροχαία και στους χιλιάδες εθελοντές που υπάρχουν στον κόσμο που έχοντας ή μη βίωμα παλεύουν για την οδική ασφάλεια.
Πάνω από 1.200.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τις ζωές τους στους δρόμους όλου του κόσμου, πάνω από 900 άτομα χάνουν τις ζωές τους και στους δρόμους της δικής μας χώρας.
Όταν το 2004 στο τσουνάμι έχασαν τη ζωή  τους 230.000 άνθρωποι και είχε συγκλονιστεί η υφήλιος αν κάνουμε χρήση των στατιστικών στοιχείων κάθε χρόνο στον κόσμο γίνoνται 6 τσουνάμι.
Με τα δεδομένα της δικής μας χώρας κάθε τετράμηνο ένα μπόινγκ χάνεται με επιβάτες Έλληνες.
Πρώτη αιτία θανάτου παγκόσμια σύμφωνα με τις στατιστικές στις ηλικίες από 15 έως 35 ετών είναι τα τροχαία ατυχήματα. Η χώρα μας δυστυχώς φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Και η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου όμως φλερτάρει επίσης με την πρώτη θέση.
Η μέρα μνήμης δεν είναι απλά μία εκδήλωση για να θυμηθούμε γιατί όσοι βιώνουμε το τραγικό αυτό γεγονός δεν υπάρχει μέρα που να το ξεχνάμε. Είναι έμπρακτη δήλωση για την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων, είναι μία μέρα ευθύνης για όλους, για τη δικαιοσύνη για την πολιτική βούληση. Είναι μία φωνή για να αφυπνίσουμε συνειδήσεις για να σταματήσει ο ακήρυχτος πόλεμος της ασφάλτου.
Κανένας θάνατος από τροχαίο δεν είναι αποδεκτός. Θέλουμε η Ρόδος να είναι για τη ζωή. Θέλουμε να πούμε στοπ στα τροχαία.
Μέσα από την ΕΥΘΥΤΑ θέλουμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι κάθε ένας από εμάς όταν βλέπει το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι του να το βλέπει σαν θησαυροφυλάκιο. Γιατί μέσα σε αυτό μεταφέρει θησαυρούς, ότι πιο πολύτιμο έχει: τα παιδιά του, την οικογένειά του, τους αγαπημένους του, τους φίλους και έχει υποχρέωση κάθε ένας από εμάς να τους επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι.
Θέλουμε να καλέσουμε όλους να βρεθούν δίπλα μας στην εκδήλωση. Όχι για να θρηνήσουμε, ο θρήνος είναι κάτι προσωπικό που το κάνει ο καθένας μόνος του. καλούμε για να δράσουμε όλοι μαζί, γιατί χρειάζεται συλλογική ενέργεια για να σταματήσουμε τα τροχαία».
Από την πλευρά της η κα Καθολική Κακκιού μέλος της ΕΥΘΥΤΑ –δικηγόρος, αναφέρθηκε στην παρουσία της, εκπροσωπώντας την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου στην ετήσια γενική συνέλευση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Όπως είπε η συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου ήταν πολύ σημαντική γιατί η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την ΕΥΘΥΤΑ και τον πανελλαδικό σύλλογο SOS τροχαία εγκλήματα.
Ήταν ανάμεσα στους 29 αντιπροσώπους από τις 21 ευρωπαϊκές χώρες που παραβρέθηκαν σε αυτήν και είχε μεγάλη συμμετοχή και μεγάλο ενδιαφέρον.
Η ΕΥΘΥΤΑ προασπίζει τα δικαιώματα των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων ,την προστασία των οικογενειών τους και προσπαθεί να εστιάσει στην πρόληψη των ατυχημάτων και στην προάσπιση της οδικής ασφάλειας.
Τέλος η κα Χαρούλα Γιασιράνη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντισμού μιλώντας για το θέμα δήλωσε: «Η περιφέρεια συνδράμει και υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που προέρχεται από το χώρο του εθελοντισμού. Η ΕΥΘΥΤΑ πολλά χρόνια τώρα κάνει μία πολύ στοχευμένη προσπάθεια σε ότι αφορά την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Τη μέρα αυτή που γιορτάζεται στις 15 Νοεμβρίου η περιφέρεια είναι παρούσα και στηρίζει τις προσπάθειές των μελών της για να αναδείξουν τις συνέπειες των ατυχημάτων.
Είναι όλοι αφοσιωμένοι σε αυτό το σκοπό, και με πολλούς τρόπους ενημερώνουν την κοινωνία και τα σχολεία. Κάνουν μία ιδιαίτερη δουλειά και με παραστατικό τρόπο ενημερώνουν κυρίως τους νέους».