Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















5 Δεκ 2015

Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 4,5,6 Δεκεμβρίου 2015
Από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία-Movement of artists with disabilities.  Είσοδος ελεύθερη.
Με αφορμή την 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία[United Nations‘ International Day of Persons with Disabilities:http://bit.ly/2015IDPD], η Περιφέρεια Αττικής μεταξύ των άλλων διοργανώνει και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που στο επίκεντρό τους έχουν την ανάδειξη της προσβασιμότητας και της συμμετοχής των ανθρώπων με αναπηρία στο αγαθό του πολιτισμού.
Οι εκδηλώσεις αυτές γίνεται προσπάθεια να προσεγγίσουν, όσο αυτό είναι δυνατό, καθολικότερα την αναπηρία.
Ως εκ τούτου, η Περιφέρεια απευθύνθηκε στην Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, με τη συνεργασία της οποίας θα υλοποιηθούν οι δράσεις που αναλύονται παρακάτω.
H Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία αποτελεί μια συλλογικότητα που έχει ως στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής των ανθρώπων με αναπηρία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του τόπου μας, τόσο ως θεατών/ακροατών όσο και ως δημιουργών. Οι καλλιτέχνες με αναπηρία έχουν δημιουργήσει ένα ζωντανό πολιτισμό τεχνών που ενσωματώνει την ατομική και συλλογική εμπειρία της αναπηρίας και συμβάλλει στο καλλιτεχνικό τοπίο της χώρας. Παράλληλα, μέσα από την τέχνη και την κινηματική & ακτιβιστική δράση τους, προωθούν τον αγώνα για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.
Μέσα από τη συνεργασία της με την Περιφέρεια Αττικής, η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία προϋποθέσεων καθολικής προσβασιμότητας, αποδοχής της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ισότιμης πρόσβασης στο κινηματογραφικό/θεατρικό περιεχόμενο. anapiria
                                  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 
– Παρασκευή 4/12/2015, 14:00-17:00, Πλατεία Κοτζιά 
Οι ανθρώπινοι «ζωολογικοί» κήποι, ή «εθνολογικές εκθέσεις» ή «Negro Villages», ήταν χώροι (περιφραγμένα θεματικά πάρκα) στα οποία εκθέτονταν δημόσια ζωντανοί άνθρωποι τον 18ο, τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Αυτό συνέβαινε ώστε οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι να δείξουν και να τονίσουν τις πολιτιστικές διαφορές μεταξύ εκείνων δηλαδή του δυτικού πολιτισμού και των μη ευρωπαϊκών λαών. Όπως ήταν επόμενο αυτά τα θεματικά πάρκα χρησιμοποιήθηκαν συχνά ή μόνο για ρατσιστικούς σκοπούς και για να επιβεβαιώσουν έτσι την θεωρία του Δαρβίνου.
Οι Ανθρώπινοι Ζωολογικοί κήποι, καταργήθηκαν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο!
Καταργήθηκαν;
Μάλλον, μεταλλάχτηκαν.
Έγιναν, προσωπικά κλουβιά.
Τώρα, όλοι είμαστε τα εκθέματα, μα και συνάμα, οι θεατές τους!
Η Ομάδα Quilombola διοργανώνει ένα Freak show Performance με θέμα τους σύγχρονους Ανθρώπινους Ζωολογικούς Κήπους.  ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΜΑΣ… 
– Σάββατο 5/12/2015, 19:00-21:00, Dudu loft [Κολωνού 12-14, Μεταξουργείο]
19:00-19:45: «Φιλοκτήτης»
Η θεατρική επαγγελματική ομάδα «Θε.αμ.α.» Θέατρο ΑμεΑ [«ΘΕ.ΑΜ.ΑΘέατρο ΑμεΑ] παρουσιάζει το θεατρικό μονόλογο «Φιλοκτήτης» βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Μια performance που αποτελεί ύμνο στην αποδοχή για ό,τι ξένο…
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Απολλωνία Τσαντά.
Ερμηνεύει ο ηθοποιός Βασίλης Οικονόμου.
Κινησιολογία η performer Σοφία Σταυρακάκη.
Βοηθός Σκηνοθέτης: Μιχάλης Ταμπούκας.
Ηχοληψία: Χρήστος Νταλίπης.
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη.
20:00-20:45: «VORTEX / ΔΙΝΗ»
Χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ
1. Περιστροφική κίνηση του νερού ή του ανέμου, η οποία συμβαίνει συνήθως όταν συναντώνται αντίθετα ρεύματα.
2. (Μεταφορικά) σειρά συναισθημάτων, καταστάσεων ή γεγονότων που προκαλούν αναστάτωση.
Τα πάντα
Εν
Η δίνη, το Μηδέν
Το ον εκ του μη όντος
Τα πάντα σαλεύουν σ’ έναν αέναο ρυθμό…
Το σώμα, το μέσα υλικό, ο νους και τα παράγωγά τους πάλλονται σε μια περιστροφική δίνη που δυναμώνει ακόμη πιο πολύ όταν συναντώνται αντίθετα ρεύματα. Δίνη στον αέρα σε ανυψώνει άναρχα κι επικίνδυνα και σε προσγειώνει άλλοτε ανώμαλα κι άλλοτε πιο ομαλά. Δίνη στο νερό, σε ρουφά σε καταπίνει σε φτάνει στον πάτο, κι ύστερα φεύγει κι αν σου έχει μείνει ανάσα θ’ ανέβεις πάλι στο έξω φως.
Αγωνίες, συγκρούσεις, μάχες, απώλειες, έρωτες, χαρές στροβιλίζονται χωρίς σταματημό μέσα στα σπλάχνα της. Σκέψεις αέρινες, σκέψεις υγρές ακολουθούν την κυκλική τροχιά της και τον επίμονο δυνατό ρυθμό της. Το σύμπαν όλο στον κύκλο του χρόνου και του χώρου, μάχονται να φθάσουν το μηδέν και το άπειρο…
Η δίνη που εξαφανίζει ακαριαία το παρόν και ρουφά μέσα της το παρελθόν και το μέλλον.
Το σώμα, το πνεύμα, πριν και μετά τη δίνη… φόβος ή δύναμη;
Σύλληψη – Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης.
Ερμηνεύουν: Βιβή Ρωμανά, Δημήτρης Βάσης, Ιωάννα Περαντινού, Ηλίας Κουρτπαρασίδης, Κατερίνα Σαράντη, Μαρίνα Ράμμου και Γιώργος Χρηστάκης.
Παραγωγή: DAGIPOLI [https://www.facebook.com/groups/173458126115921].
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Χρηστάκης.
– Σάββατο 5/12/2015, 21:30, Θέατρο Κωφών Ελλάδος – Greek Deaf Theater [Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου]. 
«Οδός αστέγων»
Εφόσον η κυβέρνηση δεν παρέχει σίτιση και στέγαση, μια ομάδα αστέγων αποφασίζει να επαναστατήσει, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια της και οργανώνοντας μια παράξενη ληστεία. Οι άστεγοι συσπειρώνονται και κατευθύνονται στο A’ Νεκροταφείο. Κλέβουν όσα φέρετρα χρειάζονται και μπαίνουν μέσα σε αυτά, δημιουργώντας μια ιδιόμορφη καθιστική διαμαρτυρία στους δρόμους της Αθήνας, με απρόσμενες συνέπειες…
Βασισμένη στο διήγημα «Ζωή εν τάφω» του Γιάννη Ζευγώλη από το βιβλίο του «Αστεγοσκόπειο», η παράσταση διερευνά την ισορροπία μεταξύ του χιούμορ κωφών και ακουόντων. Προσπαθεί να διερευνήσει την έννοια του αστείου στη νοηματική, αλλά και στην ομιλούμενη γλώσσα, καθώς και να διασκεδάσει για πρώτη φορά με το διαφορετικό χιούμορ που υπάρχει μεταξύ της κουλτούρας των κωφών και της κουλτούρας των ακουόντων.
Κωφοί ηθοποιοί: Απόστολος Γιαννόπουλος, Νίκος Γιόβκοφ, Μάρθα Μπάμπη, Φωτεινή Ταχά. Ακούοντες ηθοποιοί: Βούλα Βερδελή, Βασίλης Βηλαράς, Γιάννης Ιωάννου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς. Διερμηνεία: Σοφία Ρομπόλη. Κείμενο: Γιάννης Ζευγώλης. Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου. Φωτισμοί: Ανδριάννα Δακανάλη. Σκηνικά/Κοστούμια: Otto Quangel. Φωτογραφίες/Βίντεο: Αλέξανδρος Βηλαράς, Άμυ Μακρή.
– Κυριακή 6/12/2015, 12:00-16:30, Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive [Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα]
12:00-14:00: Συζήτηση με θέμα «Τέχνη και Αναπηρία»
Παντελής Βούλγαρης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Μάνια Παπαδημητρίου, Κατερίνα Θανοπούλου, μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.
14:00-16:30 Μικρά Αγγλία – Η ταινία [2013, Παντελής Βούλγαρης]
Αμέσως μετά τη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφική προβολή της πρώτης στα ελληνικά χρονικά προσβάσιμης ταινίας για όλους τους ανθρώπους.
Η βραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους [SDH – Subtitles for the Deaf or hard of Hearing].
Η πρώτη καθολικά προσβάσιμη ταινία στα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου.
AD: Θανάσης Παπαντωνόπουλος. SDH: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη.
– – – – – – –
Οι χώροι είναι φιλικοί και προσβάσιμοι για ΑμεΑ. 
Οι συζητήσεις θα υποστηριχθούν από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματικη Γλωσσα.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα διατίθεται σε μορφή Braille και μεγαλογράμματης γραμματοσειράς και σε κώδικα QR.
Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: