Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















26 Μαΐ 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, στην 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ


 Εκδηλώσεις –Δράσεις για μικρούς και μεγάλους με θέμα την ταχύτητα.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν  τυπικά οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε, η
ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, συμμετέχοντας στη φετινή 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ (8-14/5) η οποία ήταν αφιερωμένη στην ταχύτητα. Εμείς συνεχίζουμε…


Σώστε Ζωές- Ελαττώστε Ταχύτητα: Νέα καμπάνια για την ταχύτητα. Η  καμπάνια περιλαμβάνει ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ, αφίσα και έντυπο που στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών για τους κινδύνους και τις οδυνηρές συνέπειες της υπερβολικής ταχύτητας. Τα σποτ προβάλλονται  από τους Ρ/Σ και Τ/Σ της Ρόδου και το έντυπο ήδη διανέμεται.
Έκθεση ζωγραφικής και ψηφιακής τέχνης : Οδική Ασφάλεια Σώστε Ζωές. Πρωταγωνιστές τα παιδιά.  Στο Νεστορίδειο Μέλαθρον-πλατεία Χαρίτου, συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα μέχρι της 23/5/2017
Στην έκθεση  συμμετείχαν  περισσότεροι από 1000 μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκειο,  Ειδικά σχολεία της Ρόδου, Κάσου και Καρπάθου με  ατομικά και ομαδικά έργα. Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν  έργα μεταξύ των οποίων  ζωγραφιές, αφίσες,  τραγούδια μελοποιημένα, στίχοι τραγουδιών, video, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ και ψηφιακά παιχνίδια.  Τα έργα των παιδιών διακρίνονται  για την πρωτοτυπία τους, την αισθητική τους, τον φανταστικό τρόπο μεταφοράς όλων των μηνυμάτων  και προωθούν  μηνύματα ασφαλούς μετακίνησης για όλους  μας,  προσδοκούν και ονειρεύονται ένα κόσμο  χωρίς τροχαία δυστυχήματα. Αξίζει να την επισκεφθείτε. Οι  ζωγραφιές, τα ποιήματα και τα τραγούδια που διακρίθηκαν θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση για το 2017 και θα προβληθούν από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, όπως άλλωστε κάνει από το 2009. Έπαινος συμμετοχής θα δοθεί σε όλους τους μαθητές  και τα σχολεία που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, ως ένδειξη εκτίμησης και επιβράβευσης για τη συμμετοχή τους στην έκθεση.
Εσπερίδα με θέμα: Οδική Ασφάλεια: Δικαιοσύνη-Πολιτισμός-Πολιτεία-Πολίτες: Σώζουμε Ζωές.
Εισηγητές:
Ουρσουζίδης  Γεώργιος: Βουλευτής Ν. Ημαθίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής
Κτιστάκης Γεώργιος:  Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου
Ανδριωτάκης Εμμανουήλ:  Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
Κορδολαίμης Ανδρέας: Αντιστράτηγος εα. Πρώην Δ/ντής Τροχαίας Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.  Καθηγητής Σχολών Αστυνομικής Ακαδημίας
Η πρόεδρος Ε. Καρύδη τόνισε, ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί αντικείμενο μείζονος εθνικής και κοινωνικής σημασίας. Μια χώρα που δεν έχει θεσπίσει Στρατηγικό Σχέδιο Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, όπως η χώρα μας λογικό είναι να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των τροχαίων υπήρξε παθητική και μοιρολατρική χωρίς να έχει καταβληθεί η απαιτούμενη συντονισμένη βούληση  της πολιτείας Η αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων και η οδική ασφάλεια είναι κατ’ εξοχήν υπόθεση του Κράτους και πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο κάθε κυβερνητικής πολιτικής.


Πολύτιμα τα συμπεράσματα της Εσπερίδας. Διαφάνηκε με τις εισηγήσεις των ομιλητών, του Δημάρχου και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φλεβάρη Γιάννη, ότι Πολιτεία –Δικαιοσύνη- πολίτες, οφείλουν να συνεργαστούν  για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων με δεδομένο ότι σε όλες τις χώρες που υιοθέτησαν πολιτικές που οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων Πολιτεία-Δικαιοσύνη και πολίτες αποτέλεσαν  βασικό τομέα της ολοκληρωμένης παρέμβασης και ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί ουσιώδη συνιστώσα της ποιότητας της ζωής και του πολιτισμού μια χώρας. Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους εισηγητές και δώρα τετράδια με έργα των μαθητών –παιχνίδι-dvd.

Σεμινάριο ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΔΙΚΥΚΛΟ. Μηνούδης Γιάννης, Παιδαγωγός Κυκλοφορίας της Σουηδίας
Εν κατακλείδι το βιωματικό κομμάτι περιλάμβανε  τρεις ενότητες που η κάθε μια αποκάλυπτε τους κινδύνους που ενδεχομένως θα προκύψουν αν δεν ληφθούν μέτρα από τον οδηγό που βελτιώνουν τις συνθήκες ασφαλούς οδήγησης. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει την ευθύνη του οδηγού να είναι εμφανής στην κυκλοφορία. Η δεύτερη ενότητα αφορά την ευθύνη του οδηγού να φρενάρει με πλήρη απόδοση του συστήματος πέδησης. Η Τρίτη ενότητα περιλαμβάνει την απαραίτητη επίγνωση στον χειρισμό της μοτοσικλέτας και την σχετική ταχύτητα σε στροφή που η διάμετρος του νοητού κύκλου είναι περίπου 32 μέτρα. Πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2017 στην είσοδο  του Καρακόνερου. Στους συμμετέχοντες δόθηκε πιστοποιητικό παρακολούθησης. 


Ιστιοπλοϊκός αγώνας «Τρίγωνα 2017» Διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου που διοργάνωσε ο  Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου


Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ιξιάς. Ο ΑΣΙΑΘΡ στήριξε τη δράση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας  ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ για την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ  και συμμετείχε εντάσσοντας τον αγώνα στη δράση αυτή. Έτσι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, τα σκάφη μετέφεραν το μήνυμα «ΣΩΣΤΕ ΖΩΕΣ – ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ».


Δραστηριότητες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού για την Παγκόσμια  Εβδομάδα  Οδικής Ασφάλειας
1)      «Ο πρίγκιπας Λεμόνης  στο αυτοκίνητο» Τραγούδι από τον δάσκαλο  του Ε1 Γιώργο Σακελλαρίδη
2)      «Ακολουθεί ενημερωτικό μήνυμα» κείμενο Χριστίνα Χαραυγή -παρουσίαση μαθητές Ε1 και Ε2 Ένα μήνυμα προς του γονείς για την κακή οδική  συμπεριφορά των γονέων και τα λάθος πρότυπα που όλοι οι γονείς  ηθελημένα ή  όχι, δίνουμε στα παιδιά μας.
3)      Ανθή Κόγκα – Χριστίνα Χαραυγή  «Το πάζλ»  κάθε κομμάτι του …ας γίνει «κομμάτι»  της ζωής μας 
4)      Ηλεκτρονικά παιχνίδια (σταυρόλεξο ,κρυπτόλεξο, ακροστιχίδα) Κατερίνα Κόμπου –Νίκος Ασκητής
5)      «Ο μικρός πιγκουίνος κάνει ποδήλατο» από το βιβλίο  «Ο δρόμος με τις παγίδες» εκδόσεις Φλούδας Μια μικρή ιστορία για τα παιδιά, με τον ήρωα μας Πιγκουίνο, φτιαγμένο από πλαστελίνη και το σκηνικό ζωγραφισμένο από τα παιδιά.

1η  Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου 2017. Στα πλαίσια της 4ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ συμμετέχει,  στην 1η  Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου 2017, στις 22 και 23 Μαΐου 2017.   Στόχος της συμμετοχής


«Σώστε ζωές- Ελαττώστε Ταχύτητα»  είναι να γνωρίσουν οι μαθητές στην πράξη βασικούς κανόνες του Κ.Ο.Κ και να βιώσουν το βιωματικό παιχνίδι πως συμπεριφέρονται  οδηγοί  που έχουν καταναλώσει αλκοόλ να  και να ευαισθητοποιηθούν ως αυριανοί οδηγοί ώστε να τηρούν τα όρια ταχύτητας και τους κανόνες οδικής ασφάλειας.




















Αγαπητοί Φίλοι και αναγνώστες: Μειώνοντας κατά  5% την ταχύτητα του οχήματος, μειώνονται κατά 30%  τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και οι τροχαίες συγκρούσεις.
Όλοι μπορούμε: Δεσμευτείτε : Σώστε Ζωές #ΕλαττώστεΤαχύτητα, τηρείτε τον Κ.Ο.Κ
Οι Εκδηλώσεις-δράσεις της 4ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ συνδιοργανώθηκαν  με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί τους χορηγούς και τους υποστηρικτές των εκδηλώσεων-δράσεων
   1)      Τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ Παγκά Μίλτο, τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ κ Κυριαζή Στέφανο και τους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου για την τακτοποίηση της παραχώρησης του Καρακόνερου
   2)      Τον Διοικητή της Τροχαίας Ρόδου κ. Στέργου Γεώργιο
  3)      Το Δ.Σ του Νεστοριδείου Μελάθρου και το προσωπικό του Νεστοριδείου Μελάθρου
   4)      Τους Δ/ντές , τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στην έκθεση ζωγραφικής και ψηφιακής τέχνης
5)      Τις Δ/νσεις και τις Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου
6    6)      Τα Μ.Μ.Ε  Ρόδου
7  7)  Τον κ. Στάθη Κουσουρνά, Ασφάλειες My Cover για την έκδοση του εντύπου ταχύτητας και Οδηγούμε με ασφάλεια
8   8) Την γραφίστρια Δέσποινα Τσουρούτη, επιμέλεια αφίσας, banner, εντύπου κλπ
στην μνήμη του φίλου και συνεργάτη της,  θύμα τροχαίου,  Μανώλη Θαρρενό
9  9)Τον Αθλητικό Σύλλογο Ιστιοπλόων Ανοιχτής Θάλασσας Ρόδου (ΑΣΙΑΘΡ),  προβάλλοντας το μήνυμα «ΤΡΙΓΩΝΑ 2017»   #Ελαττώστε Ταχύτητα Σώστε Ζωές 
1 10)   Την Ναυτιλιακή Εταιρία   Blue Star Ferries
1 11)   Την Ναυτιλιακή Εταιρία Dodekanisos  SeaWays
1 12)    Την BEYOND GROUP Rhodes για την παραγωγή του Ρ/Τ ΣΠΟΤ
   13   Τον κ Αττιτή Φωτεινό  «ΤΡΟΠΑΙΟΝ»  
1 14)  Τους εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου την πιο δυναμική εκπαιδευτική ομάδα της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ
)    15)Τα μέλη της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ που στηρίζουν παντού και πάντα τις δράσεις  και
1 16)   Όλους εσάς που ήσασταν παρόντες στην εσπερίδα στις 10/5/2017 

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, είναι ένα κομμάτι της Ροδιακής Κοινωνίας.
Είμαστε όλοι εσείς. Στηρίξτε την προσπάθειά της. Τα τροχαία δεν μπορούν και δεν πρέπει να  αποτελούν το άλλοθι μιας συλλογικής αδιαφορίας που οδηγεί στον ευτελισμό της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

video ΕΔΩ: 
https://www.youtube.com/watch?v=WE7rzxVd8uo&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=O-OT9dbdGXQ&t=9s 
https://www.youtube.com/watch?v=uZrWLaxYEsM
https://www.facebook.com/efthitarodou/videos/1309361125813826/

FOTO ΕΔΩ:
https://www.facebook.com/pg/efthitarodou/photos/?tab=album&album_id=1308110955938843



Δεν υπάρχουν σχόλια: