Τι είναι η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.


Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.
Στη Ρόδο λειτουργεί από τον Ιούνιο 2004 , πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, θύμα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τον χαμό του γιου της Δημήτρη 19 χρόνων στις 12 Φεβρουαρίου 2002, πλαισιωμένη από επιστήμονες, θύματα, συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων και ευαισθητοποιημένα άτομα στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας.
Είναι μέλος:

-Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-FEVR (Σύμβουλος του Ο.Η.Ε και του Π.Ο.Υ)
-Υποστηρικτής της Παγκόσμιας Οργάνωσης « MAKE ROADS SAFE »
-Το 2008 υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, για λιγότερα θύματα με την υποστήριξη της Ε.Ε.
-Αρωγό μέλος του Ε.Δ.Ι.ΠΑ.Β (Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων , συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων)
-Μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Δήμου Ρόδου
-Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου
"SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ"
-Υποστηρίζει την Δεκαετία Δράσης 2011-2020 για την Οδική Ασφάλεια
-Συνεργάζεται με φορείς του Δημόσιου του Ιδιωτικού τομέα, με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Φορείς και Οργανισμούς.

Ποιοι είναι οι σκοποί :

+Η υποστήριξη των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων ( νομικών, ιατρών, ειδικών εμπειρογνωμόνων, συγκοινωνιολόγων, μηχανολόγων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών ).

+Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των Τροχαίων Ατυχημάτων( ηθική υποστήριξη ).

+Η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της πολιτείας, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

+Η υποστήριξη η ανάληψη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την έρευνα, την ενημέρωση , την ευαισθητοποίηση των πολιτών των ιδιαίτερα ευάλωτων ηλικιών (μαθητών, ηλικιωμένων).

Ποιο είναι το Δυναμικό της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, διαθέτει ένα τεχνοκρατικό πυρήνα από επιστήμονες- μέλη διαφόρων κλάδων ( Υγειονομικούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς, Μηχανολόγους- Μηχανικούς, Πραγματογνώμονες, Συγκοινωνιολόγους, Οικονομολόγους, Αναλυτές Η/Υ, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς).

Το δυναμικό της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ανταποκρίνεται απόλυτα στις υψηλές απαιτήσεις σοβαρών ερευνητικών προγραμμάτων, με θέμα την Οδική Ασφάλεια, την πρόσληψη και την μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Διαθέτει επίσης ένα αξιόλογο επιτελείο έμπειρων επιστημόνων, που της επέτρεψε ως τώρα να πραγματοποιήσει πολλαπλές εκπαιδευτικές- ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι Δραστηριότητές της:

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμβάλλει δραστικά στην ενημέρωση των πολιτών για την Οδική Ασφάλεια, την πρόληψη και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και παρέχει σε μόνιμη βάση Νομική, Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη σε θύματα και συγγενείς θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων όταν αυτή ζητηθεί.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις ( Ημερίδες, Έκθεση φωτογραφίας , Δράσεις σε ανοικτούς χώρους, Διδασκαλία σε Σχολεία Α/ας και Β/ας Εκπαίδευσης, Σεμινάρια σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, Ενημερωτικές ομιλίες σε Δήμους της Ρόδου) στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που προάγουν την Οδική Ασφάλεια και έχει κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φορείς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα με έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, πιστεύει ότι για την επίτευξη αποτελεσμάτων χρειάζεται δραστηριοποίηση από τους πολίτες, υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και αλλαγή της αρνητικής νοοτροπίας στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ιδιότητα της Ευρωπαϊκής χώρας με μεγάλο αριθμό Θυμάτων Τροχαίων δυστυχημάτων και με επικίνδυνους δρόμους για ασφαλή οδήγηση.

http://www.efhtita.gr















16 Ιουν 2017

Τροχαία Εγκλήματα και Δικαιοσύνη: Τι είχες Γιάννη;

Με αφορμή την τροποποίηση δύο άρθρων του ΚΟΚ που προτείνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης (ΕΔΩ) αναδημοσιεύουμε απο την ιστορική «Ελευθεροτυπία» της 29/12/1995 ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την ατυχή έμπνευση τότε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει την μετατροπή της κατηγορίας ανθρωποκτονίας απο αμέλεια σε ανθρωποκτονία απο πρόθεση για δράστη που προκάλεσε οδηγώντας δύο θανάτους σε διαφορετικά τροχαία μέσα σε έξι μήνες και πως αυτη αντιμετωπίστηκε απο  το νομικό και δικαστικό κόσμο.
Να σημειώσουμε πως μόνο το 1995 είχαμε 2.149 νεκρούς σε τροχαίες συγκρούσεις στην Ελλάδα. Και ότι απο τότε μέχρι σήμερα πάνω απο τριανταπέντε χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ενω πάνω απο εκατό χιλιάδες  έχουν μείνει ανάπηροι. Τροχαία ατυχήματα και οδική ασφάλεια στην Ελλάδα - Πόρισμα διακομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 29/12/1995
Τη μετατροπη της κατηγοριας απο ανθρωποκτονια εξ αμελειας σε ανθρωποκτονια εκ προθεσεως προτεινει ο αντεισαγγελεας του Αρειου Παγου για οσους οδηγουν επικινδυνα η σε κατασταση μεθης

Έγγραφο του αντεισαγγελεα Αρειου Παγου με αφορμη τη δικη νεαρου που προκαλεσε 2 θανατους σε 6 μηνες

Βαρυτερες ποινες για τους οδηγους-δρεπανια
Οι οδηγοι που εχουν βεβαρυμενο παρελθον στο δρομο, εχουν δηλαδη προκαλεσει αρκετα τροχαια ατυχηματα και εν γνωσει τους συνεχιζουν να οδηγουν επικινδυνα, ισως να αντιμετωπιζουν στο εξης βαρυτατες ποινες.
Αφορμη αποτελει εγγραφο του αντεισαγγελεα του Αρειου Παγου Ηλ. Σπυροπουλου προς την Εισαγγελια Πρωτοδικων Αθηνων με το οποιο ζητει να μετατραπει η διωξη σε βαρος οδηγου απο ανθρωποκτονια εξ αμελειας σε ανθρωποκτονια απο προθεση. Ο συγκεκριμενος κατηγορουμενος ειχε προκαλεσει δυο θανατηφορα τροχαια ατυχηματα μεσα σε 6 μηνες. Το δευτερο εγινε στις 19.10.1995, ο νεαρος οδηγουσε με μεγαλη ταχυτητα, ειχε κανει χρηση οινοπνευματωδων ποτων και δεν ειχε τον απολυτο ελεγχο του αυτοκινητου του.
Δυσχερης διακριση, αλλα…
Ο εισαγγελεας αν και επισημαινει οτι ειναι πραγματι δυσχερης η διακριση μεταξυ του ενδεχομενου δολου και της ενσυνειδητης αμελειας, τονιζει οτι στις περιπτωσεις που η πραξη η η παραλειψη του υπαιτιου παρουσιαζει εντονα αντικανονικο χαρακτηρα και το ενδεχομενο θανατωσης η προκλησης κακωσης σε αλλον ειναι προδηλο, λογικο ειναι να συναχθει οτι αποδεχθηκε το ενδεχομενο επελευσεως του θανατου η της κακωσης αφου εξακολουθησε να εμμενει στην αντικανονικη δραστηριοτητα του. Σημειωνεται, παντως, οτι δεν προκειται περι εγκυκλιου αλλα για εγγραφο του κ. Σπυροπουλου που αφορα την συγκεκριμενη περιπτωση.
Αντιδρασεις του νομικου κοσμου
Ο προεδρος της Ενωσης Δικαστων και Εισαγγελεων Παν. Κωστακος με δηλωση του στο ραδιοφωνικο σταθμο «9.84» τονισε οτι απο την μεχρι σημερα νομολογια των δικαστηριων και τις κειμενες διαταξεις, το αιτημα της Εισαγγελιας του Αρειου Παγου δεν μπορει να υποστηριχθει γενικα για οποιαδηποτε περιπτωση ανθρωποκτονιας, διοτι κατι τετοιο χρειαζεται νομοθετικη ρυθμιση.
Ατυχη χαρακτηρισε την εισαγγελικη ενεργεια ο προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων Τ. Παππας, ενω στο ιδιο μηκος κυματος κινηθηκε και ο υποψηφιος προεδρος του ΔΣΑ Κ. Νταιλιανας. Εκφραζει τον φοβο οτι εαν υπαρξει νομοθετικη ρυθμιση για αυτες τις περιπτωσεις, αυτο θα οδηγησει σε γενικευσεις και προσθετει οτι ειναι αναγκαιο να αποφευχθει οποιαδηποτε τετοια αντιμετωπιση αδικηματων που κινουνται στα δυσδιακριτα ορια αναμεσα στον ενδεχομενο δολο και την ενσυνειδητη αμελεια.

Αναδημοσίευση www.soste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: